niedziela, 30 września 2012

Bułeczki żytnie z siemieniem lnianym


 
Dawno nie piekłam domowego pieczywa. Brakuje mi tego, ale czasu także. Jak mam wybierać między pieczeniem słodkości, a pieczywa, stawiam na to pierwsze. Taka moja słabość.
Ale ostatnio zrobiłam mała odstępstwo od cukru i powstały mięsiste bułki żytnie.
 
Bułeczki żytnie z siemieniem lnianym
Składniki na 10 małych bułeczek:
450 g mąki żytniej
1 1/2 łyżeczki soli
7 g drożdży instant
150 ml ciepłego mleka
150 ml ciepłej wody

mleko do posmarowania i siemie lniane do obsypania

Mąkę wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w wodzie. Do mąki dodać mleko i wodę. Wyrabiać mikserem z hakiem. Ciasto przykryć i odstawić na 2 godz. do podwojenia objętości.
Podzielić na 10 równych części. Uformować okrągłe bułeczki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 30 min.
W międzyczasie piekarnik nagrzać do temp. 200 st C.
Posmarować mlekiem i obsypać siemieniem. Piec przez ok. 18 min.

2 komentarze:

  1. Jak robisz takie bułeczki,ze wychodza takie 'puchate',ja robiac bułki zytnie na samych drozdzach tylko to wychodza twarde jak kamien.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułeczki nie są tak puchate, jak pszenne. Są dość zbite, porównuwalne do grahamek, ale na pewno nie jak kamień :)

      Usuń