niedziela, 12 lutego 2012

Pulpety z indyka ze szpinakiem gotowane na parze

Polubiliśmy się ostatnio z parowarem. Wszystko gotuje się
za jednym zamachem. Nie ma wiele pomywania i w pół godziny obiad gotowy.
Zawsze byłam fanką ostrych, mocno doprawionych potraw,
a gotując w parowarze tak jakoś oszczędniej z solą, pieprzem, chili, czosnkiem, itp. Odkrywam w ten sposób prawdziwe, niezagłuszone smaki poszczególnych składników na nowo.
Przedstawiam skromny, zdrowy, lekkostrawny, dietetyczny, bogaty w żelazo i białko posiłek dla małych i dużych.
Ponieważ Polak uwielbia gdy obiad pływa mu w sosie, mogę polecić do tego dania sos pieczarkowy, jasny sos mięsny, albo beszamel.


Pulpety z indyka ze szpinakiem gotowane na parze
Składniki na ok 20 pulpecików:
0,5 kg mięsa mielonego z indyka
opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
poszatkowana cebula
ząbek czosnku
ok. szkl. bułki tartej
jajko
sól, biały pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
estragon, oregano

Szpinak rozmrozić, odcedzić. Zmieszać z mięsem, cebulą, jajkiem, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i przyprawami. Dodać tyle bułki tartej, aby mięso było zwarte. Formować pulpety. Gotować na parze pod przykryciem ok 0,5 godziny. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz