sobota, 25 lutego 2012

Ciasto kokosowe z wiśniami i orkiszową kruszonką


To ciasto ma fantastyczną kruszonkę! Chrupką jak dobra, słodka granola. Jestem fanką kruszonek z płatkami owsianymi, czy jak tu orkiszowymi. Pamiętam, że juz dawno zafascynowała mnie taka kruszonka zapiakana na jeżynach wg Nigelli.
Ciasto jest mocno kokosowe i wilgotne dzięki wiśniom. Robi się je łatwo i w miarę szybko. Dla mnie kolejny szybki przepis dla niespodziewanych gości, których mam przez ostatnie 2 miesiące bez liku za sprawą naszej nowonarodzonej Majutki. Wszyscy chcą nas koniecznie odwiedzić i ją podziwiać, ale nie żebym narzekała. Każdy powód do pieczenia jest dobry :)
Przepis zapożyczony ze Słodkiech Inspiracji. Zamieniłam tylko płatki owsiane orkiszowymi.


Ciasto kokosowe z wiśniami i orkiszową kruszonką
Składniki:
2 jajka
300 ml mleka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g cukru
150 g wiórek kokosowych
80 g stopionego masła
ok. 250 g mrożonych wiśni bez pestek

Kruszonka
110 g płatków orkiszowych
40 g mąki krupczatki
70 g masła
50 g cukru pudru

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem. Dodać wanilię i mleko. Mąkę połączyć z kokosem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy mleczno-jajecznej, cały czas miksując. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło. Wymieszać. Wylać do przygotowanej blachy. Składniki na kruszonkę zagnieść. Wyłożyć na ciasto wiśnie i posypać kruszonką. Piec ok. 1 godziny, pod koniec sprawdzając patyczkiem czy jest już suche. Smacznego!

2 komentarze:

  1. A z daleka wyglądało jak drożdżówka... :) fajne takie ciacho - wygląda na szybkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, wygląda jak niewyrośnięta drożdżówka. A to zwykły ucieraniec, więc dużo szybszy niż drożdżowe.

      Usuń