poniedziałek, 13 lutego 2012

Kurczak w sosie brzoskwiniowym


Soczysta pierś kurczaka z kawałkami brzoskwiń. Uwaga! z konfitury! Kurczak wcale nie jest zbyt słodki, więc posmakuje osobom, które nie przepadają za połączeniem mięsa z owocami. Z marynaty powstaje cudowny skarmelizowany sos, który idealnie komponuje się z ryżem naturalnym. Gorąco polecam!


Kurczak w sosie brzoskwiniowym
Składniki na 4 porcje:
1 duża podwójna pierś kurczaka
mały słoiczek konfitury brzoskwiniowej z kawałkami owoców
sól, pieprz
2 łyżki octu winnego
pół łyżeczki chili w proszku

Pierś kurczaka pozbawiamy błon i zostawiamy w całości. Marynujemy najlepiej całą noc w konfiturze, soli, pieprzu, occie i chili. Wkładamy do rękawa do pieczenia razem z marynatą. Szczelnie zamykamy. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ryżem naturalnym polanym powstałym sosem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz