poniedziałek, 13 lutego 2012

Naleśniki bananowe

Dawno nie jadłam tak dobrych naleśników bananowych. Albo się rozlatywały, albo były za słodkie, albo za mokre. A te są idealne. I do tego z mąką z pełnego ziarna. Do ich zrobienia zainspirowała mnie Katie. Dziękuję za przepis :)


Naleśniki bananowe
Składniki na 10 sporych naleśników:
1 banan rozgnieciony widelcem
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 jajka
1/2 szklanki mleka
woda (ok 1 szklanki)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
po szczypcie kardamonu, imbiru mielonego, gałki muszkatołowej, soli
2 łyżki cukru
1 łyżka oleju roślinnego

Wymieszać ze sobą składniki. Wody dodać tyle, aby uzyskać gęste, ale lejące ciasto. Smażyć na suchej patelni teflonowej. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jestem wzruszona, dziękuję :) Cieszę się, że Ci smakują!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku Jakie piękne zdjęcia....
    Polecam również Pancakes z grillowanym bananem. http://nymuffin.blogspot.com/2013/11/bannana-pancakes-bananowe-nalesniki.html

    OdpowiedzUsuń