niedziela, 6 marca 2016

Granola


Chrupka i słodka granola, którą z przyjemnością jem ja i moja córeczka na śniadanie. Zalana zimnym mlekiem pozostaje cały czas chrupka. Da Wam sporą dawkę energii i dobrego nastroju na początek dnia.

450 g płatków owsianych
60 g ziaren słonecznika
50 g ziaren sezamu (jasnego)
2 łyżki nasion chia
2 łyżki ostropestu mielonego
4 łyżki otrąb
1 starte na grubych oczkach jabłko
2 łyżeczki przyprawy do piernika
120 g syropu klonowego
2 łyżki płynnego miodu
100 g jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju 
150 g rodzynków 
150 g żurawiny suszonej
Wymieszać wszystko za wyjątkiem rodzynków i żurawiny. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170ºC około 30 min., mieszając w trakcie kilka razy. Po wystudzeniu wymieszać z rodzynkami i żurawiną. Można ją przechowywać dość długo w szczelnie zamkniętym pojemniku.


1 komentarz: