Chrupka i słodka granola, którą z przyjemnością jem ja i moja córeczka na śniadanie. Zalana zimnym mlekiem pozostaje cały czas chrupka. Da Wam sporą dawkę energii i dobrego nastroju na początek dnia.
450 g płatków owsianych
60 g ziaren słonecznika
50 g ziaren sezamu (jasnego)
2 łyżki nasion chia
2 łyżki ostropestu mielonego
4 łyżki otrąb
1 starte na grubych oczkach jabłko
2 łyżeczki przyprawy do piernika
120 g syropu klonowego
2 łyżki płynnego miodu
100 g jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
150 g rodzynków
150 g żurawiny suszonej
Wymieszać wszystko za wyjątkiem rodzynków i żurawiny. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170ºC około 30 min., mieszając w trakcie kilka razy. Po wystudzeniu wymieszać z rodzynkami i żurawiną. Można ją przechowywać dość długo w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Tak, tak. Granola to jest to.
OdpowiedzUsuń