Przepyszna babka na serkach śmietankowych. Wilgotna, zwarta, ale też mięciutka. Wydaje mi się, że będzie długo świeża dzięki dodatkowi serków. Mocno waniliowy smak. Prosta w przygotowaniu. Jedna z najlepszych w smaku, jakie do tej pory robiłam.
Składniki:
240 g serka kremowego np. pilos z Lidla bez dodatków
170 g masła
1 szklanka ksylitolu lub cukru
ziarenka z połowy laski wanilii
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
100 g czekolady białej
50 ml śmietany 30%
kropla żółtego barwnika w żelu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mikserem utrzeć masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodawać serek kremowy, w dwóch turach, cały czas ucierając. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się masy po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać do połączenia.
Formę do babki z kominem wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto. Ciasto jest gęste, więc należy wygładzić powierzchnię.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez 10 minut w formie, następnie na kratce. Udekorować polewą i jajeczkami.
Polewa:
W garnku rozpuścić na małym ogniu czekoladę ze śmietanką. Dodać barwnik i dobrze wymieszać.
Oczywiście kojarzę to zawsze fajnie i słodko było przesiadywać w kuchni. Oczywiście jeszcze bardziej, że mając do wyboru takie przepisy jak https://basiazsercem.pl/ faktycznie można naprawdę upiec wyjątkowe zestawy dań. Zdecydowanie zadowala mnie to, że każdemu one smakują, więc nie ma żadnego kłopotu z ich szybkim przygotowaniem.
OdpowiedzUsuń