sobota, 26 marca 2016

Babka wielkanocna na serkach śmietankowych


Przepyszna babka na serkach śmietankowych. Wilgotna, zwarta, ale też mięciutka. Wydaje mi się, że będzie długo świeża dzięki dodatkowi serków. Mocno waniliowy smak. Prosta w przygotowaniu. Jedna z najlepszych w smaku, jakie do tej pory robiłam.

Składniki:
240 g serka kremowego np. pilos z Lidla bez dodatków
170 g masła
1 szklanka ksylitolu lub cukru
ziarenka z połowy laski wanilii
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
100 g czekolady białej
50 ml śmietany 30%
kropla żółtego barwnika w żelu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mikserem utrzeć masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodawać serek kremowy, w dwóch turach, cały czas ucierając. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się masy po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać do połączenia.
Formę do babki z kominem wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto. Ciasto jest gęste, więc należy wygładzić powierzchnię.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez 10 minut w formie, następnie na kratce. Udekorować polewą i jajeczkami.

Polewa:
W garnku rozpuścić na małym ogniu czekoladę ze śmietanką. Dodać barwnik i dobrze wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz