sobota, 12 marca 2016

Co do deski serów?


Dziś na zdjęciu trochę ubogo, zazwyczaj serwuję na desce 4 rodzaje sera plus dodatki. Dla wyczekiwanych gości coś w sam raz jako czekadełko. Również dla tych niespodziewanych jesteście w stanie przygotować taką deskę na szybko. Wystarczy zorientować się w zapasach.

Oto moja propozycja na sery:
1.np. 2 rodzaje pleśniowych w miękkiej skórce, najbardziej popularne to brie i camembert
2. jeden rodzaj długo-dojrzewającego sera owczego, parmezan lub grana padano
3. jeden rodzaj sera typu lazur z niebieską pleśnią

Pamiętajmy by miękkie sery pokroić w trójkąty, twarde w plasterki. Warto podać na desce nóż, wykałaczki.

Moi faworyci w dodatkach:
1. obowiązkowo winogrona ciemne lub jasne
2. oliwki
3. jeśli podajemy ser niebieski - orzechy włoskie lub laskowe
4. żurawina suszona
5. konfitura (z kasztanów, z żurawin bądź borówek, z mirabelek, figowa)
6. bagietka
7. twarde salami dobrej jakości w pleśniowej skórce lub kiełbasa typu chorizo
8. gruszka z zalewy, świeże figi


9. a właściwie nr 1 - WINO!!!! najłatwiej trafić z czerwonym, wytrawnym
Dziś zaproponuję Wam Bułgarskie odmiany Cabernet Sauvignon z południowo-zachodniego jej regionu - Melnik. Wytrawne wino o delikatnym smaku i aromacie. Doskonałe do dojrzałych serów. Serwować lekko schłodzone.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz