niedziela, 6 marca 2016

Szybka zapiekanka z udkami i komosą ryżową



Szybka zapiekanka, która za każdym razem smakuje inaczej, bo jest po prostu przeglądem Waszej spiżarni. Zakres robót za każdym razem taki sam, czyli praktycznie żaden. Za to składniki za każdym razem inne. Możecie użyć ryżu, kaszy, komosy, drobnego makaronu. Zamiast udek, skrzydełek, pokrojonych piersi, mięsa mielonego, kiełbasy.


Składniki:
12 udek kurczaka
3 szklanki komosy ryżowej
5 pieczarek
1 papryka
1 cebula
Sos:
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonej papryki słodkiej
2 cm startego na tarce imbiru
1 łyżka oregano szczypta soli
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka soli
szczypta kminu rzymskiego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2,5 szklanki wody

Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy komosę ryżową. Udka myjemy, nacinamy w kilku miejscach do kości. Przygotowujemy sos: mieszamy razem posiekany czosnek, przyprawy oraz koncentrat. Dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Zanurzamy w sosie udka. 
W między czasie kroimy cebulę w piórka, paprykę w kostkę oraz pieczarki w plasterki.
Wykładamy udka na komosie, zalewamy sosem. Komosa powinna być przykryta nim w całości. Na wierzch zapiekanki układamy warstwami warzywa. Zapiekamy pod przykryciem ok 1,5 godziny w 180 stopniach. Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia, do zrumienienia mięsa i warzyw.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz