sobota, 12 marca 2016

Tarta kokosowa


Chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. Bardzo słodka i mega kokosowa. Przypomina w smaku kokosanki z dobrej cukierni. Przepis pożyczony z Moich Wypieków.


 Składniki na kruche ciasto:
  • 230 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 130 g masła, zimnego
  • 1 jajko
Składniki zagnieść w robocie kuchenny. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.
Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii przeźroczystej na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Na ciasto wyłożyć  papier do pieczenia, następnie na papier wysypać fasolę lub ryż.
Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 5 - 7 minut, do lekkiego zarumienienia spodu. Wyjąć, jeszcze gorący spód wypełnić nadzieniem.
Makaronikowe nadzienie kokosowe:
  • 3 duże jajka
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
Ponadto:
  • dżem brzoskwiniowy
Gorący spód od tarty posmarować dżemem.
Jajka lekko roztrzepać rózgą kuchenną z cukrem i masłem, do połączenia. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przelać na warstwę dżemu.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut do zbrązowienia i napuszenia. Wyjąć, wystudzić. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz