sobota, 12 marca 2016

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z mozarellą i warzywami


Włoskie kluseczki ziemniaczane w wersji z warzywami, zapiekane pod sosem pomidorowym i serem. Pyszne danie i szybkie w przygotowaniu, jeśli użyjecie gotowych gnocchi. Bardzo dobrze smakuje i wygląda.


Składniki na sos:
1 łyżka oliwy
2 cebule szalotki
1 ząbek czosnku
250 ml passaty pomidorowej
sól, pieprz, cukier, oregano, bazylia

Pozostałe składniki:
1 łyżka oliwy
1 średnia cukinia
1 czerwona papryka
1 łyżeczka oregano
400 g ugotowanych gnocchi
125 g tartej mozarelli

W garnku na oliwie zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek. Wlać passatę, doprawić szczyptą soli, pieprzu, cukru i oregano. Zagotować i odstawić z ognia.

Na patelni na oliwie smażyć pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę, aż zmiękną. Dodać gnocchi i chwilę razem smażyć. Doprawić oregano i bazylią oraz solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Kluski z warzywami wyłożyć do formy żaroodpornej. Na górę wyłożyć sos i posypać tartym serem. Piec przez 25 minut, aż ser się zrumieni.

Do tego delikatne czerwone gronowe wino z Burgundii. Czuć wiśnie i ciemne jagody. Wino miękkie, eleganckie i wyważone.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz