sobota, 12 marca 2016

Praliny owsiane




Przepyszne i nawet wartościowe praliny dla fanów mojego bloku czekoladowego.
Dobre nawet jako przekąska do pracy.


Składniki na ok. 30 sztuk kuleczek:
100 g masła
75 ml wody
0,5 szkl. cukru
1,5 łyżki ciemnego kakao
3/4 szkl. mleka w proszku
1 szklanka płatków owsianych
50 g płatków migdałów

Masło rozpuścić w rondelku z cukrem, wodą i kakao na małej mocy palnika. Zdjąć z palnika. Do roztopionego masła dodać mleko w proszku i szybko wymieszać. Do czekoladowej masy dodać płatki i migdały i bardzo dobrze wymieszać. Masa powinna być bardzo gęsta, wręcz sztywna, a wszystkie płatki obtoczone w czekoladzie. W razie gdyby masa była za rzadka, dodać płatków. Pamiętajmy, że masa stężeje jeszcze w lodówce. Lepić kuleczki. Można je obtoczyć w wiórkach kokosowych lub w mielonych migdałach, otrębach, maku itp. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są jak stężeją.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz