Kolejny szybki pomysł na makaron z sosem w 15 minut. Założę się, że szpinakowo-pomidorowo-śmietanowy sos znajdzie wielu zwolenników. Danie ładnie prezentuje się z kolorowym makaronem. Polecam!
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki na 1 porcję:
porcja dowolnego makaronu ugotowanego al dente
pół pęczka swieżego szpinaku
4 suszone pomidory odsączone z zalewy
1/3 szklanki śmietanki 18%
2 ząbki czosnku
łyżeczka kolorowego pieprzu utłuczonego w moździerzu
szczypta gałki muszkatołowej
sól
4 łyżki drobno startego żółtego sera
łyżka masła
szczypiorek
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy posiekane ząbki czosnku, umyty i drobno pokrojony szpinak. Podsmażamy, aż szpinak zmięknie, ok. 3 min, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pokrojone pomidory, dolewamy śmietankę, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Odstawiamy z ognia i dodajemy tarty ser. Mieszamy, aż ser się rozpuści. Podajemy z makaronem i siekanym szczypiorkiem lub inną zieleniną. Smacznego!
Po mojemu to wcale nie prezentuje się ładnie.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się przepięknie!
Kolorowe, bardzo zdrowe - super sprawa!:)
To moze byc niezle - sama uwielbiam makaron ze szpinakiem, ale najczesciej podawany z jakims miesem. Nie dodawalam jeszcze pomidorow i galki, ale sproboje :)
OdpowiedzUsuńJestem fanem makaronów w 15 minut :) Fajne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńSuszone pomidory kocham, ale jeszcze nigdy nie łączyła ich ze szpinakiem... Musze koniecznie spróbować!
OdpowiedzUsuńTwoje danie wygląda bardzo zachęcająco !
:)
Szybko i smacznie - tak jak lubię!
OdpowiedzUsuńEdit: dobre, dzis jadlam z makaronem souba :)
OdpowiedzUsuńPołączenie szpinaku i suszonych pomidorków jest idealne, a z makaronem mamy super danie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBeti, Beti- co tu tak pusto? Mam nadzieję, że wszystko w porządku i lada moment wrócisz ze świetnymi przepisami;)
OdpowiedzUsuń