niedziela, 1 maja 2011

Toskańska sałatka z białą fasolą

Sycąca i aromatyczna sałatka z balsamicznym winegretem ze świeżym oregano. Nie trzeba wiele opisywać, tylko samemu ją zrobić i skosztować. Polecam!
Toskańska sałatka z białą fasolą
Składniki na 2 porcje:

400 g opłukanej i odsączonej białej fasoli z puszki
8 drobno pokrojonych malutkich dymek lub 1 mała cebula czerwona
2/3 szklanki pokrojonych suszonych pomidorów
150 g pokrojonej na centymetrowe kawałki mozarelli
1/2 szklanki oliwek kalamata lub czarnych

Winegret z oregano:
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego oregano
1/4 szklanki octu balsamicznego
1/4 szklanki oliwy w pierwszego tłoczenia

W salaterce zmieszaj fasolę, cebulę, pomidory, ser i oliwki. Zrób winegret z oregano. Umieść składniki w zakręcanym słoju, potrząsając, dobrze wymieszaj. Pokrop sałatkę winegretem i wymieszaj. Podawaj z rukolą.

5 komentarzy:

  1. Beti, skład jak dla mnie:)Musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. cieszę się, że akurat trafiłam w Twój gust :) myślę, że sałatka ma powodzenie dzięki pysznemu sosikowi balsamicznemu

    OdpowiedzUsuń
  3. Qrcze, ale fajna sałatka!!!
    Zapisuję do ulubionych, bo mi jakoś szczególnie podziałała na wyobraźnię.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lekka i Osa warto taką zrobić, bo pożywna, taka raczej zimowa, ale co tam :) mi smakowała teraz. Koniecznie z octem balsamicznym! to on nadaje jej smaczku.

    OdpowiedzUsuń