Lubicie połączenie sera, śmietany i gałki muszkatołowej? Ja uwielbiam. Czy nie jest to połączenie idealne? Gałka znajdzie się chyba w każdej mojej potrawie obok śmietany, sera, szpinaku.
Dla mnie sam makaron z sosem jest spełnieniem. Mój mąż za to lubi zapiec sobie swoją połowę z dobrą kiełbaską, cebulką, papryką i kukurydzą. A na to brutalnie ketchup. No cóż...
Zapiekanka makaronowa z sosem serowym
Składniki:
1 opakowanie makaronu np. kokardki
2 jajka
mały jogurt naturalny
20 dag startego żółtego sera
100 g śmietanki 30%
200 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
czerwona papryka w proszku
suszone oregano
opcjonalnie (sucha kiełbasa, czerwona papryka, cebula, kukurydza)
Makaron gotujemy al dente. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Jajka, ser, śmietankę, mleko, jogurt oraz przyprawy mieszamy. Zalewamy makaron. Można zapiekankę wzbogacić pokrojoną kiełbasą, cebulą, papryką i odsączoną kukurydzą. Zapiekamy 15 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Tu Roxana ;)
OdpowiedzUsuńDzięki ma ma m 12 lat i już gotuję!!
Twój przepis jest profesjonalny, wszyscy go uwielbiamy, trochę jak dla mnie mało ostry. Uwielbiam ostre rzeczy więc dodałam troche papryki habanero. Wyszło wyśmienite.
Dzięki za przepis ;*
Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu! Doprawić każdy może wedle uznania. No i gratuluję zapału do gotowania w młodym wieku :) życzę samych sukcesów kulinarnych!
Usuń