Ten deser koniecznie przygotujcie kilka godzin przed podaniem
lub dzień wcześniej. Musi się dobrze schłodzić, a esencja waniliowa
i orzechy muszą się wkraść w smak bananów. Jest łatwy do przygotowania i niezbyt czasochłonny. Przepis zaczerpnięty z tej strony.
Deser bananowy
Składniki na 4 porcje:
3 banany
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki wody
1/2 szklanki śmietany 18%
1 łyżka esencji waniliowej
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
100 g ubitej kremówki
Banany kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię, zalewamy szklanką wody, gotujemy i rozgniatamy stopniowo widelcem. Jak masa zrobi się gładka, wlewamy zmieszana z wodą mąkę ziemniaczaną, śmietankę (energicznie mieszając). Dodajemy esencję i orzechy. Mieszamy. Deser schładzamy, dekorujemy bitą śmietaną. Smacznego!
Ciekawy przepis! Ten deser musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńJest pyszny, ale musi się przegryźć i dobrze schłodzić.
Usuń