sobota, 18 lutego 2012

Deser bananowy


Ten deser koniecznie przygotujcie kilka godzin przed podaniem
lub dzień wcześniej. Musi się dobrze schłodzić, a esencja waniliowa
i orzechy muszą się wkraść w smak bananów. Jest łatwy do przygotowania i niezbyt czasochłonny. Przepis zaczerpnięty z tej strony.


Deser bananowy

Składniki na 4 porcje:

3 banany

płaska łyżka mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki wody

1/2 szklanki śmietany 18%

1 łyżka esencji waniliowej

2 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich

100 g ubitej kremówki


Banany kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię, zalewamy szklanką wody, gotujemy i rozgniatamy stopniowo widelcem. Jak masa zrobi się gładka, wlewamy zmieszana z wodą mąkę ziemniaczaną, śmietankę (energicznie mieszając). Dodajemy esencję i orzechy. Mieszamy. Deser schładzamy, dekorujemy bitą śmietaną. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis! Ten deser musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny, ale musi się przegryźć i dobrze schłodzić.

      Usuń