niedziela, 19 lutego 2012

Ciasto marchewkowe


Ciasto marchewkowe wzbogacone o tropikalne smaki - owoce egzotyczne i wiórki kokosowe. Bardzo wilgotne i słodkie. Pachnące, aż nie można powstrzymać się przed zjedzeniem gorącego. Uwaga na brzuchy!!! Ja pożałowałam swojego łakomstwa i niecierpliwości :(
Znajdziecie u mnie także przepis na torcik marchewkowy z masą z serka Philadelphia.

Ciasto marchewkowe
Składniki:
300g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
150g cukru
2 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki soli
170ml oleju roślinnego
łyżeczka esencji waniliowej
3 jajka
2 duże marchewki starte na tarce
3/4 szklanki wiórków kokosowych
puszka owoców tropikalnych w kawałeczkach

Mieszamy mąkę, proszek, sodę, cynamon i sól. Dodajemy cukier, jajka, olej i esencję. Mieszamy łyżką. Dodajemy marchew, wiórki kokosowe i odsączone owoce. Dokładnie mieszamy do uzyskania kleistej i jednolitej konsystencji.
Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.
Pieczemy 45 minut w 170 stopniach.

2 komentarze: