niedziela, 5 lutego 2012

Kurczak duszony w szpinaku z bakłażanem podany na kuskusie


Jest to bardzo zdrowe i wartościowe danie. Dobrze smakuje także z ryżem i makaronem. Możecie je doprawić czosnkiem i białym pieprzem. Ja ograniczam ostre przyprawy ze względu na moją Majutkę. Ważne, aby to co zjem, było lekkostrawne. Zazwyczaj do szpinaku używam cebuli, ale tym razem zamieniłam ją na fenkuł. Bardzo fajnie tu pasuje. Jest delikatny w smaku, a można go posiekać i zeszklić.


Kurczak duszony w szpinaku z bakłażanem podany na kuskusie
Składniki dla 4 osób:
1 opakowanie kaszy kuskus
1 opakowanie mrożonego szpinaku
bakłażan
podwójna pierś z kurczaka
połowa fenkuła
2 łyżki mascarpone
100 ml śmietanki 10%
gałka muszkatołowa
sól
tymianek
łyżka oliwy

Kuskus zalewamy w misce wrzątkiem, 0,5 cm nad poziom kaszy i przykrywamy. W międzyczasie przygotowujemy mięso z sosem. Bakłażana przekrawamy wzdłuż na pół i obficie nacieramy solą. Musi puścić goryczkę.
Kurczaka myjemy, kroimy w kawałki, doprawiamy tymiankiem i podsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż mięso się zetnie. Dodajemy pokrojonego w kosteczkę fenkuła i podsmażamy, aż lekko się zeszkli. Następnie wrzucamy na patelnię zamrożony szpinak i przykrywamy patelnię, szpinak się rozmrozi i puści soki.  Bakłażana opłukujemy pod bieżącą wodą, kroimy w kosteczkę i dodajemy na patelnię. Dalej dusimy. Gdy bakłażan zmięknie, zestawiamy z ognia. Dodajemy mascarpone, śmietankę, szczyptę gałki muszkatołowej, doprawiamy solą do smaku, dokładnie mieszamy i gotowe! Podajemy na kuskusie.





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz