środa, 9 lutego 2011

Tortilla

Dziś poszliśmy na łatwiznę, czyli gotowe placki tortilla :) Jest to niezłe danie na imprezę, np. na szwedzki stół. Kładziesz wszystkie składniki na osobnych półmiskach i każdy dobiera sobie "wnętrze" według uznania.

Tortilla
Składniki na 2 osoby:
4 pszenne placki tortilla
1 pomidor
podwójna pierś z kurczaka
mała czerwona cebula
pół świeżego ogórka
2 ogórki konserwowe
pudełeczko sosu czosnkowego
przyprawa do kebaba

Sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
mały jogurt naturalny
sól, pieprz
2 wyciśnięte ząbki czosnku

Pierś kurczaka pokrój w paseczki. Obtocz w przyprawie do kebaba i usmaż na patelni grilowej. Możesz użyć do smażenia odrobiny oleju. Warzywa umyj, pokrój w plasterki, paseczki, piórka, itp. Do tortilli świetnie nadaje się papryka, awokado, seler naciowy, różne rodzaje sałaty, a właściwie co tylko dusza zapragnie, także na pewno trafi w gusta każdego. Sos czosnkowy: wszystkie składniki dokładnie zmieszaj.
Placki podgrzej w piekarniku dosłownie chwilę, aby były ciepłe. Posmaruj je sosem czosnkowym i nakładaj kurczaka i ulubione warzywa. Aby z tortilli nie wypadał farsz, musisz najpierw podwinąć jej mankiet, a następnie zwinąć brzegi do środka. 


Chciałabym dziś także przedstawić Wam naszego towrzysza wieczoru, który podbił nasze serducha. Portugalskie wino Real Forte (Vinho Regional Alentejano 2009), czerwone, wytrawne, w kolorze głębokiej purpury i złożonym aromacie owoców z nutą maliny i jeżyny. Pełne, zrównoważone, etykieta mówi o jego łagodnym smaku. Dla naszych podniebień, smakujących dość ostrą tortillę, okazało się przeważające, mocne w smaku i aromacie. Ale takie lubimy :) Wino to jest z regionu Alentajo i stanowi kompozycję miejscowych szczepów Aragonez, Castelao i Trincadeira. Polecamy! Na pewno nie zrujnuje Waszej kieszeni, a urozmaici wieczór :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz