Ale się ZDROWO najadłam! Pierwszy raz robiłam panzanellę i dodaję ją do swoich ulubionych dań. Zdrowe, sycące, łatwe i szybkie w przygotowaniu. To połączenie smaków trafiło w moje podniebienie.
Panzanella
Składniki na jedną porcję:
1 bułka pszenna
łyżeczka suszonego czosnku
1/4 szklanki oliwy
250 g przepołowionych pomidorków cherry
1/4 ogórka pokrojonego w cieniuteńkie plasterki
1/3 awokado pokrojonego w kostkę
2 łyżki kaparów
pół puszki odsączonej białej fasoli (200 g)
garść listków bazylii
Pomidorowy vinegret:
1/4 szklanki soku pomidorowego
1/8 szklanki octu winnego ze śliwek
1/6 szklanki oliwy
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Pokrój bułkę w dwucentymetrowe kawałki. W misce połącz bułkę z oliwą i czosnkiem. Potrząsając naczyniem, dobrze wymieszaj. Rozłóż bułkę na blaszce i zapiekaj ok. 10 min, aż się zrumieni.
W międzyczasie zrób pomidorowy vinegret: składniki wlej do słoiczka, zakręć i dobrze wymieszaj, wstrząsając.
Pozostałe składniki wymieszaj delikatnie z sosem i wyłóż na nie bułkę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz