niedziela, 20 lutego 2011

Kurczak z pieczarkami

To było danie na rodzinny niedzielny obiad. Kurczak plus puree ziemniaczane to kompozycja zawsze udana. Podany niesztampowo i przede wszystkim smacznie.

Kurczak z pieczarkami
Składniki na 10 porcji:
10 udek kurczaka
sól, pieprz
4 łyżki oleju
400 g surowego boczku, pokrojonego w kosteczkę
łyżeczka estragonu
4 posiekane ząbki czosnku
500 g pieczarek
pół szklanki wytrawnego białego wina
200 ml śmietanki kremowej 30%
Udka umyć, zdjąc z nich skórę, oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni i smażyć udka po około 5 - 6 minut z każdej strony, aż będą zrumienione na złoty kolor. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tą samą patelnię włożyć boczek, czosnek i pokrojone pieczarki, smażyć przez około 10 minut, aż się zrumienią.
Wlać wino i smażyć wszystko przez około 3 minuty, następnie dodać śmietankę i smażyć jeszcze przez około 10 minut, aż sos trochę zgęstnieje. Dodać estragon i przełożyć wszystko do naczynia z kurczakiem. Jeśli sosu jest za mało, by przykrył kurczaka przynajmniej do połowy, dolać wody.
Przykryć folią i piec przez 30 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze przez 30 minut. Zwiększyć temperaturę do 200 stopni i zapiekać przez około 10 minut, lub do czasu aż kurczak się zrumieni i będzie miękki w środku. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz