sobota, 26 lutego 2011

Biały Moskwicz

Babski drink do ploteczek zamiast kawy. Choć ja preferuję wytrawne drinki, tego robię dla tych gości, którzy mają delikatne podniebienia. Białego Moskwicza pije się ze śmietanką, ale ze względu na niebotyczną ilość kalorii, przyrządzam go raczej z mlekiem. Jest lżejszy i chyba nawet smaczniejszy. Serwuje się go przed słodkimi deserami.

Biały Moskwicz

Składniki:
50 ml wódki
50 ml likieru kawowego (kahlua)
w oryginalnym przepisie: 3 łyżeczki skondensowanej słodkiej śmietanki, ja zamiast niej dolewam do szklanki mleka
2 kostki lodu

Do szklanki do koktajli lub long drink wkładamy lód i wlewamy wódkę oraz likier. Mieszamy, żeby składniki dobrze się schłodziły. W oryginalnym przepisie po wypukłej stronie łyżeczki delikatnie nalewamy śmietankę, tak żeby się nie zmieszała z innymi składnikami. Jak już pisałam, zamiast śmietanki dolewam mleka do 3/4 wysokości szklanki. Podawać ze słomką i posypać kawą rozpuszczalną. Jest także wersja Czarnego Moskwicza bez śmietanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz