poniedziałek, 21 lutego 2011

Sałatka z dzikiego ryżu z pomarańczami

Ryż dziki był głównym pożywieniem Indian w stanie Minnesota. Ma bardzo długie, cienkie i ciemne ziarna, które bogate są w witaminy z grupy B. Jest wspaniałym uzupełnieniem dań z dziczyzny, ptactwa, ryb, raków i homarów oraz sałatek. Ja przyrządziłam tę sałatkę do pysznych grilowanych szaszłyków ze schabu i suszonej śliwki. Doskonale smakowała w towarzystwie grzanego czerwonego wina. Sama w sobie ma niepowtarzalny smak dzięki tej odmianie ryżu, delikatnie korzenno - orzechowy.



Sałatka z dzikiego ryżu z pomarańczami
200 g dzikiego ryżu
2 pomarańcze
awokado
pół opakowania roszponki
2 łyżki octu winnego ze śliwek
2 łyżki oliwy
zmielony biały pieprz, sól
3 łyżki płynnego miodu

Ryż gotować 30 minut w osolonym wrzątku. Pomarańcze wyfiletować, z resztek wycisnąć sok. Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić w równą kostkę. Roszponkę umyć, osuszyć najlepiej w suszarce do sałaty i wymieszać z ostudzonym ryżem. Dodać pomarańcze, awokado. Sok z pomarańczy połączyć z octem i przyprawami, dodać oliwę i miód. Dobrze wymieszać w zakręconym słoiczku. Polać sałatkę przed podaniem. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz