poniedziałek, 21 lutego 2011

Sałatka coleslaw

Najpopularniejsza z amerykańskich sałatek, u nas znana za sprawą KFC. Podawana nie tylko przy okazji grilla w duecie z kolbami kukurydzy. U mnie była zwieńczeniem obiadu z pieczonego kurczaka i puree ziemniaczanego. Podane w oryginalnym przepisie zielone papryczki pepperoni, zastąpiłam żółtą papryką.  Tę oryginalną wersję z pewnością też zrobię. Jako pierwsza zniknęła za stołu.

Sałatka coleslaw
300-400 g białek kapusty
1 por - biała część
2 marchewki
1 zółta papryka
3 łyżki majonezu
sok z jednej pomarańczy
30 ml octu winnego ze śliwek
sól, pieprz

Kapustę i pora szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w kosteczkę. Mieszamy majonez z sokiem pomarańczowym, dodajemy ocet i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy z sosem przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz