Dwa trufle szampańskie, cztery czekoladowe cukierki, pół tabliczki czekolady z nadzieniem tiramisu, których nikt nie chce jeść. Jakoś tak się u mnie dzieje, że zostaje po kilka sztuk łakoci, których się przejedliśmy i nie możemy już na nie patrzeć. Zmuszać się nie ma co, ale ich wykorzystanie w muffinach jest zawsze mile widziane.
Muffiny z czekoresztkami
Składniki na 10 szt.:
250 g mąki
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
łyżeczka proszku do pieczenia,
szklanka mleka,
1/2 szklanki oleju roślinnego,
2 jajka
posiekane czekoresztki (2 trufle, 4 cukierki czekoladowe, pół tabliczki czekolady z nadzieniem tiramisu)
Oddzielnie mieszamy składniki suche i mokre, po czym składniki mokre wlewamy do suchych. Mieszamy je łyżką niedokładnie, pozwalając na obecność grudek w cieście. Ciasto wlewamy na wysokość 2/3 formek wyłożonych papilotkami. Babeczki pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz