Paluchy są dobrym dodatkiem do zup, przekąską do kufla piwa, albo można je porwać, wybiegając z rana z domu bez śniadania. Możemy maczać je w nutelli, dżemie, albo ulubionym twarożku. Przepis zaczęrpnięty z bloga "Twoje Moje".
Drożdżowe paluchy z makiem
Składniki na ok 20 sztuk:
15g świeżych
drożdży
1/2 łyżeczki
cukru
170 ml maślanki lub
kefiru
420g mąki
pszennej
50g otrąb (pszenne,
żytnie, orkiszowe)
1 łyżeczka
soli
2 łyżki
maku
100 ml wody
3 łyżki oliwy
100 ml wody
3 łyżki oliwy
Na
wierzch:
mleko
mak
W naczyniu wymieszać
drożdże w cukrem i maślanką. W misce wymieszać mąkę, otręby, sól i mak. Zrobić dołek, wlać
maślankę z drożdżami i wodę. Odstawić
na 15 minut.
Dodać oliwę i wyrobić gładkie, miękkie ciasto (mikserem z hakami ok. 6 minut).
Miskę przykryć folią i odstawić, aż ciasto podwoi objętość (ok. 1 godz.). Lekko natłuszczonymi oliwą dłońmi uformować kulki, a następnie ruloniki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 40-50 minut do wyrośnięcia.
Posmarować mlekiem i posypać makiem.
Paluchy piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni na rumiany kolor.
Dodać oliwę i wyrobić gładkie, miękkie ciasto (mikserem z hakami ok. 6 minut).
Miskę przykryć folią i odstawić, aż ciasto podwoi objętość (ok. 1 godz.). Lekko natłuszczonymi oliwą dłońmi uformować kulki, a następnie ruloniki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 40-50 minut do wyrośnięcia.
Posmarować mlekiem i posypać makiem.
Paluchy piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni na rumiany kolor.
Co ja bym dała by mieć takiego palucha teraz na śniadanko;)
OdpowiedzUsuń