czwartek, 24 listopada 2011

Drożdżowe paluchy z makiem

Paluchy są dobrym dodatkiem do zup, przekąską do kufla piwa, albo można je porwać, wybiegając z rana z domu bez śniadania. Możemy maczać je w nutelli, dżemie, albo ulubionym twarożku. Przepis zaczęrpnięty z bloga "Twoje Moje".
Drożdżowe paluchy z makiem
Składniki na ok 20 sztuk:
15g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
170 ml maślanki lub kefiru
420g mąki pszennej
50g otrąb (pszenne, żytnie, orkiszowe)
1 łyżeczka soli
2 łyżki maku
100 ml wody
3 łyżki oliwy
Na wierzch:
mleko
mak

W naczyniu wymieszać drożdże w cukrem i maślanką. W misce wymieszać mąkę, otręby, sól i mak. Zrobić dołek, wlać maślankę z drożdżami i wodę. Odstawić na 15 minut.
Dodać oliwę i wyrobić gładkie, miękkie ciasto (mikserem z hakami ok. 6 minut).
Miskę przykryć folią i odstawić, aż ciasto podwoi objętość (ok. 1 godz.).  Lekko natłuszczonymi oliwą dłońmi uformować kulki, a następnie ruloniki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 40-50 minut do wyrośnięcia.
Posmarować mlekiem i posypać makiem.
Paluchy piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni na rumiany kolor.

1 komentarz: