poniedziałek, 28 listopada 2011

Bułki jednogodzinne z sezamem

Ekspresowe bułeczki, które są bardzo delikatne, mięsiste i przede wszystkim smaczne. Pięknie wyrastają i mają cudowny złoty kolor. Uważam, że świetnie nadają się do domowych burgerów, ale smakują także z masłem, konfiturą lub serem. Następnego dnia są równie delikatne i świeże. Mi smakowały jeszcze bardziej. Przepis wyszperałam na tym blogu.

Bułki jednogodzinne z sezamem
Składniki na 10 sztuk:

1 szklanka mleka

1/2 szklanki wody

1 łyżka miodu

55 g masła

1 jajko

4 1/2 szklanki mąki

1 paczka drożdży instant (7g)

1 1/2 łyżeczki soli

1 żółtko

sezam

Mleko, wodę, miód i masło podgrzewamy w rondelku, aż do rozpuszczenia masła. Dodajemy jajko, gdy całość będzie ciepła, nie gorąca.
Mieszamy dwie szklanki mąki z drożdżami i solą. Dodajemy do tego mleczną miksturę. Stopniowo dodajemy po pół szklanki mąki i zagniatamy ciasto mikserem z hakami przez około 5 minut. Dzielimy na części, formujemy kulki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Jeśli ciasto będzie się lepiło do dłoni, obsypmy je odrobiną mąki. Przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 30-35 minut. Gdy bułeczki podwoją swoją objętość smarujemy je żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st C piekarnika, pieczemy 12-15 minut.

2 komentarze:

  1. O! Takie mleczno-miodowe :) Zawsze je lubiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mleczno-miodowe, ale nie słodkie :)

    OdpowiedzUsuń