czwartek, 17 listopada 2011

Bułka w jajku z powidłami śliwkowymi

Czy macie czasem problem, co zrobić z czerstwym pieczywem? Oto jeden ze sposobów na jego wykorzystanie. Bułki w jajku to smak tosta fracuskiego, czyli proste i jednocześnie wykwintne śniadanie na ciepło.

Bułka w jajku z powidłami śliwkowymi
Składniki:
2 czerstwe bułki pszenne
2 jajka
2 łyżki mleka
szczypta soli
łyżka masła
łyżka oleju
powidła śliwkowe

Jajko roztrzepujemy w płaskim naczyniu z mlekiem i solą. Moczymy w nim przekrojone na pół bułki, aż dobrze nasiąkną. Możemy poprzyciskać je widelcem. Smażymy na roztopionym maśle z dodatkim oleju. Podajemy ciepłe najlepiej z powidłami śliwkowymi domowej roboty. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz