poniedziałek, 25 kwietnia 2011

Krem z cukini z miętą

Czas położyć kres wielkiemu obżarstwu świątecznemu! Naszła mnie ochota na coś lekkiego, może nawet na chłodnik. Miałam dylemat między awokado, cukinią i ogórkami. Z trojga zielonych, wybrałam cukinię. Ta zupa jest szybka w przygotowniu, bardzo lekka i orzeźwiająca dzięki listkom mięty. Może być przystawką na ciepło lub zimno. Podana jako chłodnik lub koktajl w cieplejsze dni.

Zupa z cukini z miętą

Składniki na 4 porcje
1  ziemniak
8 malutkich dymek
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
750 ml bulionu, może być z kostki
1 łyżka mięty
1 łyżka mąki kukurydzianej
100 ml kefiru
mały kubeczek jogurtu naturalnego
sól morska i czarny pieprz

Cebulkę oraz czosnek obrać. Czosnek posiekać. Wszystko posolić i zeszklić na maśle i oliwie w garnku z grubym dnem.
Cukinię wraz ze skórką oraz obranego ziemniaka pokroić w kostkę. Dodać do garnka ziemniaki, a za chwilę cukinię i smażyć przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlać 1 szklankę bulionu, zagotować i dusić pod przykryciem przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać pozostały bulion, gotować do miękkości warzyw przez około 10 minut.
Pod koniec gotowania dodać miętę oraz mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zupę zagotować i odstawić z ognia.
Kefir oraz jogurt zahartować, dolewając do kubeczków łyżką gorącą zupę i mieszać. Następnie dodawać zahartowany kefir i jogurt powoli do zupy, cały czas mieszając. Zupę zmiksować blenderem, doprawić solą oraz pieprzem. Można podawać od razu, lub schłodzić w lodówce. Jako dodatek można podać świeży chleb. Wzorowałam się na przepisie Asi z Kwestii Smaku. Smacznego!

1 komentarz:

  1. To, że przepis zaskakuje to jedno, ale jakie zdjęcie Ci wyszło, to już inna sprawa... Otóż bajeczne....:)

    OdpowiedzUsuń