wtorek, 12 kwietnia 2011

Indyk bombay masala

Już od dawna chodziły za mną indyjskie przyprawy. I stało się to, co miało się stać. Indyk wylądował w imbirze, kardamonie, kozieradce, gałce muszkatołowej, cayenne, goździkach, cynamonie, szałwii w towarzystwie kolendry i papryki na kaszy jęczmiennej.
Indyk bombay masala

kilogram piersi indyczej
2 łyżki mąki
3 łyżki oliwy
papryka czerwona i zielona
15 malutkich dymek
mieszanka przypraw bombay masala

Indyka pokroić w kostkę, obtoczyć w mące. Podsmażyć na patelni z oliwą. Cebulkę pozbawić łupinek i dodać w całości do indyka. Doprawić mieszanką przypraw. Dodać pokrojoną paprykę. Zalać wodą (ok. 250 ml) i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut. Podawać na kaszy, makaronie lub ryżu z natką kolendry. Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. widziałam tę mieszankę przypraw ale nigdy nie miałam okazji kupić. cudownie orientalnie u Ciebie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja - proste, a jakie efektowne! Uwielbiam takie małe całe cebulki w daniach, choć najczęściej używam wtedy szalotek. Ale ja jestem tak troszkę szalotkowo zafiksowana - to mnie usprawiedliwia.:)
    Super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szalotki są też fajne, zwłaszcza że jest z nimi mniej problemu przy obieraniu :) ja kupiłam tak malutkie dymki, że obieranie ich tyci łupinek zajmuje więcej czasu niż przygotowanie całego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem co bardziej podziwiać. Aromatyczne danie, czy krokusy. Chyba pozachwycam się jednym i drugim.

    OdpowiedzUsuń
  5. lo po krokusach już ani śladu w ogrodzie :( pozostały chociaż na paru zdjęciach

    OdpowiedzUsuń