sobota, 23 kwietnia 2011

Tiella, czyli włoska zapiekanka z bakłażanem


Tiella, to bardzo zdrowa wersja zapiekanki. W oryginalnym przepisie jest bez sera. Można uczynić z niej pełnowartościowe danie główne, dodając jako kolejną warstwę np. podsmażone mięso mielone. Będziemy mieli prawie włoską moussakę. Tiella może być lekką kolacją lub dodatkiem do mięsa lub ryby.

Tiella
Składniki:
1 bakłażan
2 łyżki soli
500 g pomidorów rzymskich (są mięsiste)
1 duża cebula pokrojona w piórka
2 drobno pokrojone łodyki selera naciowego
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego oregano
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 kg obranych ziemniaków
1/4 szklanki oliwy z oliwek
200 g żółtego tartego sera
sól, pieprz

Pokrój bakłażana na cienkie plasterki i posyp każdy plasterek solą. Włóż do durszlaka na 30 min. Opłucz pod zimną wodą. W ten sposób pozbędziemy się goryczki z bakłażana.
Rozgrzej piekarnik do temp. 160-180 stopni.
Używając ostrego noża, potnij ziemniaki w cieniutkie plasterki. W płytkim naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą, ułóż połowę ziemniaków. Posyp je solą i pieprzem. Przykryj je połową porcji bakłażana, posyp połową czosnku, selera, pietruszki, oregano, cebuli. Pomidory pokrój w plasterki i połóż jako kolejną warstwę.

Skrop wszystko oliwą. Powtórz układanie warstwy warzyw i ziół i polej oliwą.
Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz 1 godzinę. Zdejmij folię, posyp żółtym serem i piecz, aż ser się zapiecze, a warzywa będą miękkie. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz