sobota, 5 listopada 2011

"Matka, dolej wody do zupy, goście idą!" - czyli pikantna grochówka

Grochówka to jedna z tych specyficznych zup, która stojąc w lodówce, przyjmuje konsystencję nieomalże stałą i przy podgrzewaniu rzeczywiście muszę dolać wody, aby się nie przypaliła. Zatem jest bardzo ekonomiczna :)
Najlepsza jest na wędzonce z dodatkiem kapusty kiszonej.
Polska klasyka!

Pikantna grochówka
Składniki na 6-7 porcji:
0,5 kg żeberek
20 dag wędzonego boczku
400 g żółtego grochu w połówkach
4 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
kminek, majeranek, imbir
4-5 średnich ziemniaków
2-3 duże cebule
3-4 ząbki czosnku
pieprz, sól
2 łyżki oliwy
do podania: kapusta kiszona

Żeberka pokroić pojedynczo, boczek w kostkę. Podsmażyć w garnku na oliwie, aż żeberka lekko zbrązowieją. Stale mieszamy! Dodać cebulę, pokrojoną w piórka i chwilę podsmażyć. Groch opłukać, dodać do garnka, zalać 3 litrami wody. Dodać listki laurowe, ziele angielskie oraz 2 łyżeczki majeranku, łyżeczkę kminku, pół łyżeczki imbiru. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż groch będzie miękki około 40 min, uzupełniając w trakcie gotowania wyparowany płyn. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować około 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić zupę zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz