czwartek, 24 listopada 2011

Zdrowe ciasto razowe z daktylami

Jest takie ciasto, którego mogę zjeść pół blaszki o północy i nie mam specjalnie wyrzutów sumienia. Z resztą teraz każde łakomstwo jest mi wybaczane tam na górze i tu na dole. W końcu swoje odcierpiałam, trzymając ścisłą przymusową dietę przez 6 miesięcy.
To ciasto z cyklu "wsyp, zamieszaj łyżką, a upiecze się samo".

Ciasto razowe z daktylami
Składniki:
1 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki żytniej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu,
1 szkl mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
garść daktyli
garść orzechów włoskich
3 łyżki syropu karmelowego (można pominąć lub zastąpić miodem) 1/2 szkl oleju
konfitura do przełożenia (np. śliwkowa, morelowa lub truskawkowa)

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, gałką, cynamonem, sodę rozupuścić w mleku, wlać do mąki, dodać olej, syrop, posiekane daktyle i orzechy. Wymieszać ciasto łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 - 50 minut w nagrzanym do 150 stopni piekarniku. Gdy ciasto ostygnie, przekładamy je ulubioną konfiturą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz