Jesienno-zimowe aromatyczne ciasto, któremu trudno się oprzeć, wyjmując je z piekarnika. Ja tego nie potrafię. Kroję i lukruję jeszcze gorące. No i jem z największą rozkoszą, nie bojąc się bólu brzucha. Mój brak cierpliwości ujmuje ciastu na wyglądzie. Krojone nieomalże w piekarniku potrafi się zapaść, a lukier roztopić i spłynąć, ale na smaku nic nie traci, a mój wilczy apetyt zostaje zaspokojony.
Maślane ciasto żurawinowo-pomarańczowe
3/4 kostki miękkiego masła
3/4 szklanki brązowego cukru
3 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
3/4 szklanki brązowego cukru
3 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki mąki
1
1/2 łyżeczki pr. do pieczenia
3/4 szklanki
suszonej żurawiny
Lukier pomarańczowy:
4 łyżki cukru pudru
skórka z połowy pomarańczy
sok z połowy pomarańczy
Tortownicę 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mikserem utrzyj masło z brązowym cukrem. Dodaj jajka, wanilię, imbir
i sól. Miksuj dalej.
Stopniowo wsypuj mąkę i miksuj, aż masa będzie gładka. Wrzuć pokrojoną suszoną żurawinę i wymieszaj. Przełóż do formy. Piecz 35 minut w temp. 180 stopni.
Pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj lukier, mieszając cukier puder ze skórką z pomarańczy i taką ilością soku, aby lukier miał konsystencję gęstą, ale lejącą. Posmaruj nim ciasto.
Stopniowo wsypuj mąkę i miksuj, aż masa będzie gładka. Wrzuć pokrojoną suszoną żurawinę i wymieszaj. Przełóż do formy. Piecz 35 minut w temp. 180 stopni.
Pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj lukier, mieszając cukier puder ze skórką z pomarańczy i taką ilością soku, aby lukier miał konsystencję gęstą, ale lejącą. Posmaruj nim ciasto.
Te trzy słowa: maślany, pomarańczowy i żurawina mówią same za siebie:) Pycha!
OdpowiedzUsuń