Torcik jest mocno słodki, bardzo czekoladowy, prosty do przygotowania, nie jest czasochłonny i raczej nie da się go zepsuć. Ciasto bez mąki jest delikatne i wyjątkowo puszyste. Podobne ciasto podpatrzyłam kiedyś w programie Nigelli. Robiła włoskie migdałowe bezmączne ciasto, o ile pamiętam z nutką pomarańczową. Idealne, gdy spodziewacie się najdroższych gości. Torcik można także przygotować na nadchodzące święta, gdyż nadaje się na specjalne okazje.
Torcik czekoladowy z nutellą i mascarpone
Ciasto:
6 białek
3/4 szkl cukru
1 szkl mielonych migdałów
100 g startej czekolady (może być mleczna, gorzka, lub pół na pół)
szczypta soli
opcjonalnie: 50 g posiakanych orzechów, 50 g posiekanych suszonych moreli
Krem:
mały słoik nutelli (ok 5 łyżek)
250 g mascarpone
Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru i ubijać, aż piana będzie gładka, lśniąca i sztywna. Pamiętajmy, że piany z białek nie można "przebić", więc bez obaw. Do piany dodajemy mielone migdały, tartą czekoladę, ewentualnie bakalie i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do małej tortownicy i piec 1 godzinę w 170 st C.
Składniki na krem muszą być w temperaturze pokojowej. Wystarczy je zmieszać łyżką. Można to zrobić niedokładnie, wtedy masa będzie miała białe esy-floresy. Krem wyłożyć na górę wystudzonego ciasta. Smacznego!
hej, czy w tym cieście nie ma mąki? to możliwe :)?
OdpowiedzUsuńMożliwe :) mąkę zastępują mielone migdały
OdpowiedzUsuń