czwartek, 24 listopada 2011

Sałata po polsku z włoską grilowaną polentą

Polenta była we Włoszech pożywieniem biedoty. Mąkę na polentę wyrabia się z kukurydzy. Gotowanie polenty to nietrudna sztuka. Miesza się taką mamałygę w garnku do czasu, aż zgęstnieje. Wylewa na płaskie naczynie. Gdy masa wystygnie, kroi się ją w plastry lub trójkąty. Najlepiej smakuje na ciepło - grilowana lub odsmażana. Zatem do dzieła!

Polenta
Składniki:
2,5 szkl wody
2,5 szkl mleka
1 szkl specjalnej kaszy na polentę (drobna kaszka kukurydziana)*
0,5 szkl startego parmezanu (40 g)
30 g masła
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii lub garść  świeżej posiekanej
sól do smaku

Do rondla wlej wodę i mleko. Zagotuj. Stopniowo wsyp kaszę
 i gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Zmniejsz ogień i gotuj polentę ok. 20 min, od czasu do czasu mieszając. Do polenty dodaj ser, masło, bazylię, czosnek oraz sól, jeśli jest taka potrzeba. Nie możecie z solą przesadzić, bo parmezan jest wystarczająco słony.
Gorącą polentę wylej na płaski talerz i zaczekaj, aż dobrze wystygnie i zastygnie. Pokrój ją w trójkaty i griluj bez tłuszczu. Tak przygotowana i podana na gorąco smakuje mi najlepiej.


Jako dodatek proponuję sałatę po polsku.

Sałata po polsku
Składniki:
główka sałaty masłowej
pół puszki groszku
2 jajka ugotowane na twardo
pęczek koperku
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki śmietanki 12%
sól, pieprz, szczypta cukru

Sałatę myjemy, rwiemy w palcach. Dodajemy pokrojone w plasterki jajka, posiekany koperek, śmietanę, jogurt. Mieszamy i doprawiamy wedle uznania.

*niektórzy zastępują kaszę maką kukurydzianą

1 komentarz:

  1. Grilowanej jeszcze nie jadłam. myślę, że by mi posmakowała:)

    OdpowiedzUsuń