Z całą pewnością nie jest to słynąca wśród całej rodziny, długowyrabiana, puszysta, wysoka i najpyszniejsza drożdżówka mojej babci. Nie jest to także drożdżówka mojej mamy, ani cioć, ani nawet mojego brata. Ale dla zaganianych mam jest w sam raz i całkiem smaczna. Najlepsza góra :), bo lubię budyń i kruszonkę też lubię. A robię ją najlepszą. I zawsze na oko. I zawsze o wychodzi tak samo i pysznie.
Źródło: http://codzienneprzyjemnosci.blogspot.com/2012/02/ciasto-drozdzowe-z-budyniem-i-kruszonka.html
Drożdżówka z budyniem i kruszonką
bez wyrabiania
Składniki (na
blachę 30x20cm):
10 dag świeżych drożdży
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
4 ½ szklanki mąki
1 szklanka letniego
mleka
Kruszonka
3-4 łyżki masła
mąka
cukier
Budyń
1 opakowanie
budyniu waniliowego lub śmietankowego
400 ml
mleka
2 łyżki cukru
(jeżeli mamy budyń bez cukru)
Do głębokiego naczynia wlać mleko, dodać drożdże,
jajka, cukier, cukier waniliowy, olej, wszystkie składniki lekko wymieszać
trzepaczką, by się połączyły. Następnie wsypać na całość przesianą mąkę. Uwaga! Teraz nie mieszamy
mąki z całością, jeśli sypnie nam się kopczyk, to delikatnie wyrównać po
wierzchu, ale nie łączyć z płynnymi składnikami. Zostawić
na 2 godziny.
W tym czasie przygotować budyń oraz
kruszonkę:
Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu z 400 ml mleka. Wystudzić.
Kruszonkę zagnieść z zimnego, twardego masła, mąki i cukru. Mąki oraz cukru dodajemy w równych proporcjach (około kilku łyżek). Ugniatając składniki w palcach, będziemy widzieć, czy potrzeba dosypać jeszcze trochę mąki z cukrem. Każdy lubi inną kruszonkę. Jedni bardzo sypką, jak kasza, inni (w ty ja) duże grudki.
Wymieszać po czasie dokładnie łyżką, na jednolitą
masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić na 15 minut.
Na wierzch wyłożyć budyń i posypać
kruszonką. W miarę dokładnie obsypać budyń kruszonką, wówczas ten się nie przypali i nie
stwardnieje na wierzchu. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C, ok. 40
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz