środa, 2 maja 2012

Puszysty sernik z krówkami


Serniki piekę dla siebie i ewentualnie dla rodziny. Mąż nie toleruje twarogu na słodko w żadnej postaci. Uraz z dzieciństwa? Ale tym razem skusił się na kawałek. Więc musi być coś na rzeczy. Sernik jest fenomenalnie puszysty, niczym ptasie mleko. I wilgotny! Nie jak te suchoty z cukierni.
Sernik wyrośnie też niebotycznie w górę, niczym cumulonimbus, mimo braku proszku. Weźcie to pod uwagę podczas wyboru formy.
Za przepis dziękuję pięknej Agacie :)


Puszysty sernik z krówkami 
Składniki na formę 23x25 cm:

1 kg zmielonego sera dobrej jakości, bez zbędnych ulepszaczy (ja użyłam sera produkowanego dla sieci Piotr i Paweł)
1 szklanka mleka 2 %
20 g miękkiego masła
1/2 paczki budyniu waniliowego
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyzki esencji waniliowej 
250 g krówek
około 15 herbatników typu "BeBe" (zależnie od wielkości blachy)

Zaczynamy od wyłożenia formy papierem do pieczenia. Następnie układamy na jej spodzie herbatniki, tak aby ciasno przylegały do siebie.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Ser przełożyć do dużej miski i dokładnie zmiksować.Cały czas miksując dodawać kolejno masło, żółtka, cukier, aesencję, mleko oraz budyń.Gdy masa będzie już jednolita, w osobnym naczyniu dokładnie ubijamy pianę z białek, którą później dodajemy do miski z masa serową. Delikatnie mieszamy.Krówki kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do masy, całość delikatnie mieszamy łyżką.Przelewamy masę do formy, następnie wsadzamy do nagrzanego piekarnika (ważne, aby zrobić to od razu, więc nie zapomnijmy wcześniej go włączyć.
Piec około godzinę, sernik początkowo wyrośnie i popęka, ale później opadnie dokładnie do poziomu.Studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Ojej, dziękuję za komplement i strasznie sie ciesze, że sernik się udał!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och to ja dziękuję :), bo sama zebrałam komplementy dzięki Tobie!

      Usuń