poniedziałek, 7 maja 2012

Szpinakowa


Łatwa i szybka zupa szpinakowa, którą można doprawić według swojego gustu. Ja proponuję wersję pikantno-kwaskowatą. Fajna do popijania z kubka w ciągu dnia. Taka na mały głód :) lub na pierwsze danie.
Przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z tego bloga.


Szpinakowa
Składniki:
500 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
1 cebula
2 łyżki oleju
4 szklanki bulionu warzywnego (u mnie z organicznej kostki)
pół szklanki płatków owsianych
łyżka mąki pszennej
szklanka mleka
tymianek, estragon
sól, pieprz biały
odrobina chili
opcjonalnie sok z cytryny do smaku
W rondlu z olejem podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dodaję szpinak. Taki w całości zamrożony.
Przygotowuję bulion i wlewam go do rondla. Dodaję płatki owsiane.
Gotuję wszystko na wolnym ogniu przez 15 min.
W międzyczasie dorzucam zioła i przyprawy.
Kiedy płatki są już rozgotowane, dolewam mleko z rozprowadzoną w nim mąką i doprowadzam do wrzenia. Podaję z jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną. 

3 komentarze: