poniedziałek, 14 maja 2012

Ciasto śmietankowe z malinami


Ciasto to jest kwaskowate dzięki użyciu kwaśnej śmietany do masy. No i maliny do najsłodszych owoców też nie należą. Można oczywiście użyć słodszych owoców, np. dojrzałych gruszek, może mango, może bananów? Podaję proporcje na małą tortownicę, ale zobaczycie, że mały kawałeczek jest tak kaloryczny, że Was w pełni zadowoli :)


Ciasto śmietankowe z malinami
Kruchy spód o średnicy 21 cm:
1 żółtko
łyżka zimnej wody
115 g zimnego masła
170 g mąki
50 g cukru
szczypta soli


2 jaja
300 g gęstej śmietany 18%, lekko ukwaszonej
łyżeczka domowej esencji waniliowej
100 g cukru
łyżka mąki
2 garście malin
Składniki na ciasto siekamy nożem na stolnicy i szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy
w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy go schłodzonym ciastem jak plasteliną. Pieczemy
w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 15 minut.
Jaja, śmietanę, cukier, esencję i mąkę dokładnie mieszamy trzepaczką balonową. Na podpieczony spód kładziemy maliny i zalewamy je masą śmietankową. Wstawiamy
z powrotem do piekarnika na około 20 minut. Nadzienie powinno się ściąć. W razie potrzeby czas pieczenia wydłużamy.
Tartę wyjmujemy z piekarnika, studzimy i odstawiamy do lodówki na conajmniej 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz