Jak się cieszę, że w końcu mogę zajadać się świeżymi liśćmi szpinaku na surowo. Są wspaniale chrupkie i doskonale komponują się z moim miodowym sosem balsamico i mango. Polecam serdecznie. W końcu zagościła radość na moich talerzach.
P.S. Spieszcie się! Sezon na świeże, młode liście szpinaku niedługo się kończy. Duże liście są trochę łykowate i najlepiej je udusić np. ze śmietanką :)
Sałatka ze świeżym szpinakiem i mango
Składniki na 3 porcje:
pęczek młodych liści szpinaku
1 dojrzałe mango
1 duży ogórek
kilka czarnych oliwek
Sos balsamiczny
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżeczka miodu (najlepiej gryczanego)
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka ziaren gorczycy
szczypta soli
Liście szpinaku umyć, każdy z osobna. Ułożyć na talerzu. Mango obrać, ogórka niekoniecznie. Pokroić wedle uznania. Oliwki pokroić w talarki. Wszystko ułożyć na talerzach. Składniki na sos dobrze wymieszać w zakręconym słoiczku. Polać sałatę. Podawać od razu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz