niedziela, 20 maja 2012

Chlebek bananowy


Szybki, łatwy, niebanalny. Smaczny i wilgotny. Każdemy smakuje. Niepotrzebny tu mikser, a jedynie widelec i miska!
 Uwielbiam wypieki z bananami! Wpiszcie w wyszukiwarkę po prawej stronie "banany", a będziecie mogli zapoznać się z kilkoma innymi przepisami z tym owocem. Polecam szczególnie łatwą tartę bananową oraz babeczki bananowo-daktylowe.


Chlebek bananowy
Składniki:
4 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
1/3 szklanki roztopionego masła
3/4 szklanki cukru
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 szklanki mąki
W  misce rozgnieść widelcem banany. Im bardziej dojrzałe, tym lepiej. Powinny mieć brązową skórkę. Wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Dodać cukier, roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać.
Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C do suchego patyczka, w keksówce o wymiarach 10 x 20 cm.

2 komentarze:

  1. Rewelacyjne ciasto.
    Jestem antytalentem kulinarnym a wyszło wspaniałe. Aromatyczne, miękkie, wilgotne w środku, z lekko chrupiącą skórką...
    A samo robienie- 5 minut- przy dwójce dzieci to też ważne
    Super :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało. Ja często sięgam po ten przepis, gdy nie mam pomysłu, czasu i ochoty na długie stanie w kuchni.

      Usuń