niedziela, 27 maja 2012

Pavlova

Jeden z moich ulubionych deserów. Idealny na lato, gdy mamy dostęp do świeżych truskawek, borówek, malin. Dwie krucho-ciągnące bezy, bita śmietana i świeże owoce. Poemat!



Pavlova

Skład:
6 białek
300 g cukru
200 g śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
truskawki, boróweki amerykańskie lub maliny
szczypta soli


Białka ubijamy ze szczyptą soli na średnio sztywną pianę, a następnie powoli dosypujemy cukier, aż nasza masa będzie lśniła. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Na dużej płaskiej blaszcze, tej z zestawu piekarnika, wykładamy papier do pieczenia. Ubitą pianę z białek równo rozsmarowujemy od razu na blaszce. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni C i ostrożnie wstawiamy blachę. Pieczemy dokładnie 30 minut, a następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę w środku przy zamkniętych drzwiczkach kolejne 30 minut. Bezę wyjmujemyz  piekarnika i studzimy do końca.
Bitą śmietanę ubijamy na sztywno, przekrawamy na 2 równe części. Na jedną część nakładamy bitą śmietanę i owoce. Przykrywamy drugą bezą. Podajemy od razu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz