środa, 28 marca 2012

Ciasteczka kruche drożdżowe


Ot takie zwyczjane, niezwyczjane ciasteczka do herbaty. Maślane, kruchutkie zaraz po upieczeniu i wtedy też najlepsze. Na następny dzień miękną. Z mojego przepisu wychodzi około 40 sporych kocich sztuk :)



Ciasteczka kruche drożdżowe
130 ml mleka
25 g świeżych drożdży
50 g zwykłego cukru
50 g cukru pudru
350 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
100 g masła

Mleko zagrzej do momentu, aż będzie letnie wraz z rozdrobnionymi w nim drożdżami i zwykłym cukrem. Następnie dodaj tą letnią mieszankę do mąki zwykłej, zmieszanej z krupczatką i cukrem pudrem. Dodaj twarde masło. Wyrób gładkie ciasto i pozostaw na noc w lodówce. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Ciasto rozwałkuj między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość 0,5 cm. Wykrawaj ciasteczka. Piecz na blaszce wyłożenej papierem do pieczenia około 10 minut do zezłocenia. Uwaga! Można łatwo przypalić :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz