poniedziałek, 19 marca 2012

Biodrówka curry


Od dawna chodziło za mną curry. Ale kurczaka nie jadam za często, gdyż nie mam dostępu do kurcząt z wolnego wybiegu :). Ale była ekologiczna biodrówka. Całkiem nieźle spisała się ta nasza polska świnka w orientalnej wersji. Bardzo delikatne i aromatyczne danie.

Biodrówka curry:
Składniki na 2 porcje:
0,5 kg biodrówki z kością
2 woreczki ryżu (ugotowany w osolonej wodzie)
200 g mleczka kokosowego
1 marchewka
1 pietruszka
2 listki bobkowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka curry
sól, pieprz
2 łyżki oleju
0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
łyżka sosu ostrygowego
2 łyżki sosu sojowego

Biodrówkę obsmażamy w brytfannie na oleju. Doprawiamy, solą, pieprzem, papryką, sosem sojowym, ostrygowym. Zalewamy do połowy wodą. Dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę, listki bobkowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu conajmniej 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy curry i mleczko kokosowe. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Woda w trakcie duszenia może odparować, więc należy ją uzupełniać, aby mięso się nie przypaliło. Podajemy z ryżem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Orientalna świnka, no proszę! Wygląda bardzo zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Mężowi bardzo smakowała, mimo że nie lubi wynalazków :)

      Usuń