Cały urok tego tortu tkwi w chrupkiej czekoladowo-kokosowej polewie i orzechach. Delikatna w smaku bita smietana i wyrazisty spirytusowy, domowy przecier ze śliwek. Tort nie jest za słodki. Mimo prostoty ma swój charakter.
Tort śmietanowy z kokosowo-orzechowym crunchem
Składniki na tort o średnicy 22 cm:
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
250 g schłodzonej śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki konfitury ze śliwek na spirytusie (można użyć zwykłej konfitury i osobno 50 ml spirytusu do nasączenia biszkoptu)
100 g białej czekolady
50 g czkolady mlecznej z nadzieniem kokosowym
1 łyżka śmietanki
2 garście siekanych orzechów laskowych
Biszkopt:
Białka
oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli
dodawać cukier, dalej ubijając, aż piana stanie się gładka i lśniąca. Dodawać
kolejno żółtka, nadal ubijając. Mąki przesiać do miski i delikatnie wymieszać
z pianą. Dno tortownicy
wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze
170oC przez 30 minut do suchego patyczka.
Gorące ciasto
wyjąć z piekarnika, opuścić je w blaszce płasko na podłogę (np. na koc lub
dywan, aby uniknąć pęknięcia kafli lub huku) z wysokości około 60cm. Odstawić
do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Wystudzone ciasto przekroić na 2
blaty.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodać pojedynczo 3 łyżki cukru pudru i ubijać chwilę do
rozpuszczenia cukru.
Dolny blat biszkoptowy posmarować konfiturą, na to rozsmarować 4 łyżki bitej śmietany. Przykryć drugim blatem i rozsmarować pozostałą śmiatanę na górze i bokach tortu. Wstawić do lodówki. Czekolady połamać na kosteczki. Roztopić w mikrofalówce z łyżką słodkiej śmietanki ok. 1 minuty na najmniejszej mocy. Dokładnie wymieszać. Przestudzić. Czekoladą polać górę tortu. Posypać orzechami.
mmm fantastyczny, wygląda tak lekko i puszyście
OdpowiedzUsuńRzeczywiście jest lekki i puszysty. Ale ma pazurek - spirytusowy :))
Usuń