To ciasto babkowe na jogurcie i oleju, w którym nie zapadną nam się owoce, nawet ciężkie mrożone truskawki. Pięknie wyrośnie. Robi się je łatwo
i szybko, a efekt końcowy to polewa z białej czekolady. Na drugi dzień było nadal świeże, a nawet lepsze. Sok truskawkowy wgryzł się w białą czekoladę, co powaliło mnie przy pierwszym kęsie. Polecam.
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą
Składniki:
3 jajka
3/4 szklanki
cukru
1 kubeczek jogurtu naturalnego
½ szklanki
oleju
1 łyżka esencji waniliowej
3 szklanki mąki
pszennej
1 łyżka proszku do
pieczenia
około 15 mrożonych truskawek
tabliczka białej czekolady
2 łyżki mleka lub śmietanki
2 łyżki mleka lub śmietanki
Jajka ubić z cukrem na
białą masę, około 5 minut. Dalej ubijając dodać jogurt, olej i esencję. Miksować do
połączenia się składników. Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia do masy i
wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki, np silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec poukładać truskawki. Piec około 40 minut w temp 190 stopni C. Czekoladę roztopić w mikrofalówce około minuty na najniższej mocy z 2 łyżkami mleka lub śmietanki. Polać ciasto. Smacznego!
wlasnie je pieke ;) z tym, ze nie mam takiej przepieknej formy :)
OdpowiedzUsuń