niedziela, 1 kwietnia 2012

Udka pieczone z batatami


Pomysł na mięso pieczone z warzywami to oszczędność energii
i czasu. Udka nakrywam kawałkiem folii, aby były soczyste i delikatne, a na końcu pozwalam przyrumienić się skórce. Możecie je zapiekać z różnymi warzywami. Doskonale sprawdzą się pietruszka, marchew, ziemniaki, kalarepka, cebula, cała główka czosnku, dynia, brukselka, pomidorki koktajlowe. Jeśli nie chcecie, nie musicie używać żadnego tłuszczu. Ja jednak uważam, że oliwa
z oliwek doskonale wzbogaca smak pieczonych warzyw. Dziś bardzo smaczna wersja z batatami i pietruszką. Moje bataty przypominają w smaku pieczoną dynię. Poza tym świetnie pasuje do nich garam masala. Zachęcam do wypróbowania.


Udka pieczone z batatami
Składniki dla 3 osób:
6 udek od kurczaka
4 bataty
2 korzenie pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki sosu sojowego ciemnego
sól morska
łyżeczka garam masala
łyżeczka czerwonej papryki w proszku
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki estragonu

Udka umyć. Warzywa obrać i pokroić w dużą kostkę. Mięso i warzywa poukładać w naczyniu żaroodpornym. Wszystko  natrzeć oliwą, sosem sojowym i przyprawami. Przykryć górę kawałkiem folii do pieczenia. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Zdjąć folię zapiekać kolejne 15 minut do zrumienienia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz