niedziela, 22 kwietnia 2012

Warzywna zapiekanka z kurczakiem i serem brie


Gdy zobaczyłam przepis na tę zapiekankę, wydawało mi się, że jest "śmieciowa". Miałam wrażenie, że ktoś zrobił ją z przypadkowych resztek w lodówce. Może rzeczywiście i tak było, ale nie żałuję,
że odważyłam się spróbować. Te przypadkowe składniki tak wyśmienicie współgrają, że będzie ona gościła często na moim stole. Górna warstwa majonezu podczas pieczenia spaja wszystko w smaczną całość. Podoba mi się także, że nie trzeba wczesniej gotować ryżu, czy smażyć kurczaka. Zatem spora oszczędność czasu i minimum brudnych naczyń. Przepis pochodzi z Zielonej Kuchni.


Warstwowa zapiekanka z warzywami, kurczakiem i serem brie
Składniki na 4 porcje:
300g ryżu
kostka bulionowa organiczna
3 filety z kurczaka (pojedyncze)
sól, pieprz
szczypta majeranku
po łyżeczce bazylii, oregano, tymianku 
10 pieczarek
3 ogórki kiszone
puszka kukurydzy
3 marchewki
10 łyżek majonezu
20 dag sera brie
świeży koperek

Filety umyć, osuszyć i drobno pokroić.  Pieczarki i ogórki pokroić w plasterki. Kukurydzę osączyć z zalewy. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż i wlać rozpuszczoną w
1 szklance gorącej wody kostkę rosołową. Włożyć mięso. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Dodać pieczarki, kukurydzę oraz marchewkę. Przykryć warstwą majonezu. Kłaść ogórki, a następnie plasterki sera brie. Posypac siekanym koperkiem. Piec ok. godziny w 210 st. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz